Over Texel

Texel is een prachtig Waddeneiland en hoort bij de provincie Noord-Holland. Dit is de reisgids Lonely Planet ook niet ontgaan, in 2016 zet deze toonaangevende reisgids Texel op de negende plaats van de tien beste locaties in Europa om je vakantie in door te brengen. Texel staat in de top 10 van Europa naast locaties als het Italiaanse Venetië, Spaanse Extremadura en de Franse Dordogne.

Om op dit eiland te komen hoef je vanaf Den Helder maar 20 minuten met de veerboot en dan kan de vakantie meteen beginnen! De auto of fiets mag ook mee op de veerboot maar hoeft natuurlijk niet. Op het eiland zijn ruime mogelijkheden om een fiets te huren. Dit kan meteen al in de haven.

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Texel is 24 km lang en 9 km breed. Op Texel wonen evenveel schapen als mensen, bijna 14.000. In het voorjaar huppelen duizenden lammetjes door de Texelse weiden.

 

Zon

Het weer is op Texel is vaak veel beter dan op andere plaatsen in Nederland. De zon schijnt er bijvoorbeeld gemiddeld 1690 uur per jaar. Dit is gemiddeld veel meer dan in de rest van Nederland. Vooral in de lente is het weer op Texel vaak top met meer zonuren.

 

Strand

Texel heeft fantastische stranden. De stranden hebben samen een lengte van maar liefst dertig kilometer. Op het strand van dit Waddeneiland zijn veel leuke activiteiten te ondernemen zoals wandelen, vliegeren, paardrijden, landzeilen etc. Natuurlijk kun je ook heerlijk zwemmen in de Noordzee. Op Texel zijn naast de wat drukkere stranden ook een aantal rustige stranden te vinden.

Natuur

Natuurliefhebbers zullen zich thuis voelen op Texel. De helft van de oppervlakte van Texel is namelijk beschermd natuurgebied. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Slufter. De Slufter is een prachtig natuurgebied en gelukkig gewoon toegankelijk voor toeristen. Het duingebied aan de Noordzeekant is uitgeroepen tot Nationaal Park. De Slufter valt daar ook onder.

Activiteiten

Op het eiland zijn diverse leuke activiteiten te doen zoals wandelen, surfen, vliegeren, kitesurfen, fietsen, mountainbiken, vissen, parachutespringen, zeilen, strandzeilen en nog veel meer. En wat je zeker niet mag overslaan is een bezoekje aan Ecomare. Zeehonden en bruinvissen bekijken vindt iedereen leuk, of je nu jong of wat ouder bent.

De hoofdplaats van Texel is Den Burg. In het dorpje De Koog zijn de meeste mogelijkheden om uit te gaan. Ieder dorpje heeft zo zijn eigen uitstraling en bijzonderheden. De andere dorpjes zijn De Cocksdorp, Oudeschild, Den Hoorn, Oosterend en De Waal.

 

Kortom je zult je op Texel niet snel vervelen!